Inductiekookplaat schoonmaken, hoe doe je dat?

Inductiekookplaat schoonmaken

Het is natuurlijk van groot belang dat je inductie kookplaat goed schoon is om hygiƫnisch te kunnen koken. Als je aan het koken bent gaat er natuurlijk wel eens wat over de pan heen waardoor je kookplaat vies kan worden. Maar hoe kun je nu het beste je inductiekookplaat schoonmaken zonder de plaat te beschadigen en welke huishoudelijke artikelen heb je hiervoor nodig? In dit artikel ga ik je een antwoord geven op deze vraag, dus lees snel verder als je hier meer over wilt weten.

Maak de plaat altijd schoon als die vies is

Het is ten eerste erg belangrijk dat je de kookplaat na iedere kookbeurt schoonmaakt (ook al is die maar een klein beetje vies). Het beste is om vrij snel na het koken de plaat schoon te maken zodat de etensresten er nog goed vanaf gaan. Als je de plaat niet zou schoonmaken wanneer deze vies is wordt het steeds maar moeilijker om de inductieplaat goed schoon te krijgen, omdat de etensresten dan in de plaat gaan branden. Als je dit dus iedere dag/ om de dag bij houdt scheelt dat veel werk in de toekomst.

Etenswaren direct verwijderen als de plaat nog warm is

Aangebakken etensresten of sauzen gaan het beste van de plaat af als deze nog warm is. Maak de kookplaat dus meteen schoon na het koken om voor een blinkend resultaat te zorgen. Je kunt dit het beste doen met een vochtig microvezel doekje om strepen te voorkomen. Als er etensresten op je inductiekookplaat zitten die er niet af gaan met alleen een warm doekje (zoals bijvoorbeeld suiker), dan heb je een speciale plaatschraper nodig. Hiermee kun je dit soort etensresten van je kookplaat af schrapen zonder schade te veroorzaken. Zorg ervoor dat je deze plaatschraper op de juiste manier gebruikt. Let er op dat je niet teveel kracht zet op de schraper en dat je voorzichtig te werk gaat. Gebruik de schraper ook in een hoek van 45 tot 60 graden om beschadigingen te voorkomen.

Inductiekookplaat laten blinken

Het is natuurlijk mooi en fris als je inductiekookplaat heerlijk glimt en blinkt. Door de bovenstaande dingen te doen ben je al een heel eind op weg. Je inductieplaat is dan al vrij van etensresten en vetvlekken. Als je de kookplaat al goed schoongemaakt hebt kun je hem nog een keer schoonmaken met schoonmaakmiddel om hem extra te laten blinken. Doe dit dan volgens de volgende stappen:
Stap 1: zorg eerst dat de kookplaat uit staat en volledig is afgekoeld. Wacht dus een tijdje na het koken zodat de kookplaat goed is afgekoeld.
Stap 2: maak de inductieplaat vervolgens schoon zoals bij de stap hierboven benoemd is (met warm/ lauw water en een microvezeldoekje en eventueel een plaatschraper).
Stap 3: als de plaat nu goed schoon is kun je er nog een keer overheen gaan met een microvezeldoekje met warm water en mild afwasmiddel/ schoonmaakmiddel. Je zult zien dat hij hierna mooi gaat blinken. Let wel op dat er geen citroen in het afwasmiddel of schoonmaakmiddel zit, want dat kan de plaat namelijk beschadigen. Zorg er dus ook voor dat het zacht schoonmaakmiddel is en dat het altijd verdunt is om beschadiging te voorkomen.
Stap 4: zorg er tot slot voor dat je de randjes van de plaat niet vergeet en droog de plaat nog een keer goed na met een droge doek om ervoor te zorgen dat er geen schoonmaakmiddel achter blijft op de kookplaat.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan de tips die ik je in dit artikel gegeven heb. Tot slot wil ik je veel succes wensen met het onderhouden van je inductiekookplaat en zorg ervoor dat je kookplaat weer mooi kan gaan blinken!

Navigation