Hoe efficiënt zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen rendement berekenen

Indien je overweegt om een installatie voor eigen gebruik uit te voeren met zonnepanelen op jouw woning, is het mogelijk dat de term rendement van zonnepanelen één van de belangrijkste begrippen is waarmee je rekening dient te houden. Maar weet je precies wat het rendement van zonnepanelen is en hoe het wordt gemeten? Vandaag bekijken we enkele van de belangrijkste factoren die bijdragen tot het rendement van zonnepanelen. Bekijk ze!

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen kan worden gedefinieerd als de manier om de hoeveelheid zonne-energie te meten die een bepaald paneel kan omzetten in elektriciteit voor verbruik. Dit gebeurt door het opvangen van de elektrische stroom die wordt opgewekt wanneer zonlicht in wisselwerking treedt met de zonnecellen van het paneel via het zogeheten foto-elektrisch effect.

Hoeveel watt wekt een zonnepaneel op?

Als praktische veronderstelling gaan wij uit van een paneel van 2 vierkante meter, d.w.z. dat het afmetingen heeft van 2 m x 1 m. Om de prestaties te berekenen, stelt je zich voor dat als het paneel optimaal werkt, met een rendement van 100%, het 2.000W aan vermogen kan opwekken. De realiteit is niet altijd zo bevredigend, want echte zonnepanelen presteren niet zo goed. Maar laten we zeggen dat je een paneel hebt dat 400W genereert in reële omstandigheden.

(Vermogen) / (Instraling) x (Paneeloppervlak) = 400W/ (1000W/m² x 2m²) = 0,20

20% Rendement (prestaties)

Met andere woorden, dit zonnepaneel maakt gebruik van 20% van de zonne-energie die erop valt. Factoren die de prestaties beïnvloeden, zoals de helling van fotovoltaïsche panelen, niet meegerekend.

Wat moet je inschatten bij de installatie van zonnepanelen?

Het aantal zonnepanelen dat een huis nodig heeft, hangt in de eerste plaats af van het elektriciteitsverbruik dat men probeert te vervangen. En dit wordt bereikt door de tijdstippen en pieken van ons dagelijks verbruik te analyseren.

Bij wijze van voorbeeld, en als benadering voor de berekening van het eigen verbruik in een eengezinswoning, zijn gemiddeld 3 zonnepanelen van 320W vermogen nodig voor elke 2000 kWh jaarverbruik. Maar om te bepalen hoeveel zonnepanelen je in jouw huis nodig hebt, moet je ook rekening houden met de technische en technologische aspecten van de installatie, en met de kenmerken van de locatie.

Wat beïnvloedt de prestaties van zonnepanelen

Zonnecellen zijn verantwoordelijk voor het omzetten van zonlicht in bruikbare energie. Maar het rendement van zonnepanelen wordt bepaald door een aantal factoren die in aanmerking moeten worden genomen om optimale prestaties te garanderen. Hieronder lichten wij kort de meest relevante toe.

Installatiemateriaal

De samenstelling van zonnepanelen is complex en bestaat uit verschillende lagen, meestal van glas, plus een beschermlaag en een contactlaag aan de voorzijde die de afzonderlijke, in serie geschakelde zonnecellen bedekt.

Daaronder bevinden zich elektrisch geleidende metalen contacten die zijn gelamineerd om de cellen waterdicht te maken en ze te isoleren tegen overmatige warmte. Tenslotte is er een beschermende achterlaag van glas, metaal of kunststof. Ongetwijfeld zullen de fabricage materialen van fotovoltaïsche panelen van invloed zijn op de prestaties en het rendement van zonnepanelen.

Temperatuur en klimaat

Je moet er rekening mee houden dat zonnepanelen niet de hele tijd op 100% vermogen werken. Klimatologische omstandigheden kunnen de energie-efficiëntie verminderen. Temperatuur beïnvloedt het rendement van de fotovoltaïsche cel als gevolg van de intrinsieke eigenschap van het halfgeleidermateriaal. Het rendement van zonnepanelen neemt toe wanneer de temperatuur daalt en neemt af bij hoge temperaturen, naarmate de spanning tussen de cellen afneemt.

Schaduwinval

Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn zeer gevoelig voor schaduwen. Volledig of gedeeltelijk beschaduwde omstandigheden hebben een aanzienlijke invloed op het vermogen om energie te leveren en kunnen leiden tot energieverliezen. Zonnecellen worden in serie geschakeld om een hogere spanning en dus een toereikende elektriciteitsproductie te verkrijgen. Daarom kan de installatie, wanneer er schaduw valt, enige beperkingen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation